Povestea artificiilor

de boogddan

artificii

Nu stiu altii cum sunt, dar eu nu imi pot imagina noaptea de anul nou fara un spectacol grandios de artificii 🙂
Trecerea in Noul An aduce cu sine si un spectacol deosebit de artificii. Primele informatii despre artificii dateaza din secolul VII si isi au originea in China, tara in care au fost utilizate pentru prima data in scopul de a speria spiritele rele prin zgomotul impresionant si a aduce fericire si prosperitate, marcand un nou inceput.
Pana in secolul XIV, in China, focurile cu artificii rau organizate mai ales pentru persoanele din inalta societate si regi. In timpul conducerii Dinastiei Ming orice eveniment din viata oricarui locuitor obisnuit al acestei tari a devenit ocazia ideala pentru a realiza un foc de artificii. Printre aceste evenimente se numara nasterea unui copil, nunta, deschiderea unei afaceri noi si sarbatorirea trecerii in Noul An.
Legenda spune ca artificiile ar fi fost inventate de catre un bucatar chinez care a aruncat din greseala nitrat de potasiu in foc, ceea ce a determinat la aparitia unor flacari foarte mari. Nitratul de potasiu era un produs folosit pentru armele de foc si era utilizat ocazional si ca ingredient de catre bucatari. Fascinat de flacara si de jocul de lumini pe care l-a realizat, bucatarul chinez a testat ce efect va obtine daca va folosi un tub din bambus pentru a declansa o asemenea flacara.

artificii frumoase
In secolul XIII, vestitul Marco Polo a adus praful de pusca si in Europa. Initial, acesta a fost folosit strict in scop militar si abia in secolul XV artificiile au inceput sa fie folosit in ceremoniile de sarbatorire a victoriilor de razboi.
Artificiile au fost transformate in opere de arta de catre locuitorii Italiei, care s-au folosit de creativitatea lor si au inceput sa realizeze artificii din pudra neagra.
In decursul anilor, italienii au fost cei care s-au concentrat pe formele spectaculoase ale arificiilor, in timp ce germanii s-au preocupat mai mult de stiinta producerii acestora. Chiar daca in zilele noastre, atunci cand admiram un spectacol de articifii, suntem impresionati de culoarea si luminozitatea acestora, nu trebuie sa uitam ca zgomotul puternic pe care acestea il produce ramane modalitatea principala de alungare a spiritelor rele. Cele mai multe spectacole de artificii din zilele noastre sunt realizate pe acelasi principiu de baza de la aparitialor, insa cu multe imbunatatiri aduse in privinta culorilor. In anul 2004, la Disneyland in California, s-a folosit pentru prima data aer comprimat pentru lansarea artificiilor, iar cea mai noua metoda consta in utilizarea sistemelor electrice, deoarece acestea faciliteaza si folosirea muzicii, reduc zgomotul si fumul produs.
Recordul pentru cele mai multe artificii, in numar de peste 66.000, le apartine portughezilor care au realizat acest spectaculor foc de artificii in Madeira in noaptea de 31.12.2006.

la multi ani artificii

Reclame